Pallplats under Lysekil Womens Match!

Man skulle kunna tro att vi efter alla år av framgång blivit vana vid och börjat förvänta oss en pallplats i allt vi gör och ställer upp på. Men inte alls! Vi måste precis som alla andra kämpa och jobba hårt för att ligga på topp! Varje tävling är ny och ett oskrivet blad. I år var Lysekil en sådan tävling. Helt nya båtar och dessutom med gennaker som ingen av oss i teamet seglat speciellt mycket innan. Vår styrka är ju vanligtvis riktigt starka och snabba länsar med spinnakern så här fick vi verkligen bita i en ny utmaning! Både läskigt och spännande. Eftersom vi vann tävlingen förra året och det dessutom är vår hemmaplan så såg nog många oss som favoriter innan tävlingen. Vi gillar press men här visste vi att vi verkligen skulle få slita som tokar för att leva upp till den förväntan. Så vi valde faktiskt att gå in med det något mer sansade målet att nå pallplats. Även det visade sig inte helt enkelt...

Under veckan som gick i Lysekil blev det tydligt för både oss och publiken att detta med gennaker är något mer komplicerat än man kan tro. Att spelplanen och situationerna förändras på länsen var skoj och egentligen inget vi inte kunde bemästra. Däremot fick vi många gånger problem med båthanteringen vid manövrar så som upp- och nedtagning. Det ser så lätt ut men timingen måste verkligen finnas på plats när genakern är så stor som på Far East 28orna. Som vanligt när något inte funkar perfekt är vi faktiskt (med en klapp på axeln...:-)) grymma på att klura och fundera på vad vi kan göra annorlunda för att få dessa manövrarna att bli lite mindre av ett orosmoment. Så mot slutet av veckan satt de!! Tricket var (något förenklat) att våga släppa tackline fullt innan vi halade in peket, något som vi gjort helt tvärt emot innan. Hur som, så kämpade vi parallellt med att hitta edgefarten på kryssarna. Vi startade bra men kom aldrig riktigt loss. Väldigt frustrerande. Så med dessa lite kämpiga motgångarna såg det faktiskt ganska pyrt ut ett tag att nå pallplats över huvudtaget. Till de flestas förvåning blev vi inte direktkvalade till semifinalen utan fick köra repichargen. Ingen större förvåning för oss som kämpat i båten och känt motgångarna men samtidigt en liten lättnad att få fler matcher i båten innan det blev dags för de tuffare matcherna i slutet av veckan. Så egentligen inget vi stressade upp oss över. Så med tanke på hur formatet var och vår inlärningskurva såg ut visade det sig faktiskt vara riktigt bra! Något vi även fick höra lite konspiratoriska teorier om sedan :-) Men det var inte vår avsikt från början men vi valde att vända det till något positivt! 

Efter repichargen började vi få ordning på grejerna och gick in i seminmed självförtroende. Heja heja! Vi körde all in och slutade till slut på en 3e plats och PALLEN! Vilken känsla! Om vi var nöjda och glada!? Att få stå på pallen oavsett placering är så mycket roligare än att hamna utanför :-) Och vilket hästjobb vi fick göra för att ta oss dit! Inget bananskal direkt utan hårt, metodiskt och målmedvetet arbete under hela tävlingsveckan. Det är hård konkurrens i toppen och marginalerna är små så inget kan tas för givet vilket också är det som gör att vi älskar sporten!

Nu längtar vi till nästa säsong när Far East 28orna komemr till GKSS och vi kan börja nöta manövrar. Vi skall bli farliga i den båten!! :-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln